Hoe begin ik best met opruimen?


Het is zondagochtend, herfst, en het is niet zo goed weer buiten. De lucht is grijs, er valt lichte regen, de blaadjes waaien van de bomen, … en je hebt geen zin om het huis uit te gaan vandaag. Met je eerste koffie in de hand wandel je wat door je keuken en living. Je oog valt op die stapel papieren, reclame en ongeopende brieven die nog op de eettafel liggen. Wat verder staat er nog een afwasje op het aanrecht en de strijk staat ook nog in de mand te wachten tot je er aan begint. Je trekt een lade en een kast open en de moed zakt je meteen in je schoenen. Hup, de kastdeur gaat snel terug dicht. Je huis opruimen (of tenminste een deel ervan) staat al een hele tijd om jouw aandacht te roepen op je to-do lijst. Alleen, het lijkt nooit het juiste moment om te starten. “Pfff, hoe begin ik best met opruimen?”, hoor je jezelf hardop zeggen.

Het is een mythe om te zeggen dat je best start met opruimen als je er zin in hebt. Ok, het is handig om van die energie gebruik te maken, dat zal ik niet ontkennen. Maar het is nog belangrijker om gewoon een goed stappenplan te hebben, zodat je die energie ook op een efficiënte manier gebruikt. Wat ik vaak zie gebeuren bij mijn klanten (en vroeger ook bij mezelf), is dat ze vol energie beginnen aan de ruimte die er het ergste aan toe is, maar dat ze al snel uitgeput in de zetel ploffen met nog meer rommel om hen heen dan toen ze gestart zijn. Enkel en alleen omdat ze geen plan van aanpak hadden. En dat is jammer.

Na het volgen van deze 6 stappen, ben je al een heel eind op weg!




Dit is een stap die veel mensen overslaan als ze in een opruim frenzy schieten. Heb jij een kristalhelder beeld van hoe je wil dat je woning er uit komt te zien eenmaal ze ordelijk is? Weet je precies hoe je je dan wil voelen in die ruimte en waarom? 

Als je het antwoord op deze vragen duidelijk hebt voor jezelf, is dit heel waardevolle informatie. Misschien ontdek je wel dat jij het belangrijk vindt om rust te ervaren als je je huis binnen wandelt na een drukke werkdag om zo op een ontspannen manier aan het avondeten te beginnen. Want alles heeft zijn eigen plekje. Of dat je controle wil hebben over je administratie en financiën omdat dat jou een veilig gevoel geeft. 
Vaak komt het er in the end op neer dat je gewoon gelukkig wil zijn in je omgeving. 



De eerste en belangrijkste stap heb je genomen. Naast het haarscherp hebben van de visie van je ideale woon- en levensstijl, gaan we door naar de tweede stap. Vaak hebben we geleerd om per kamer op te ruimen. Of je hebt er nooit bij stilgestaan om het op een andere manier te proberen. Ik wil je uitnodigen om het eens op deze nieuwe manier te bekijken: ga ontspullen per categorie. 
In de KonMari Methode® zijn er vijf categorieën: kleding, boeken, administratie, komono (= allerlei) en sentimentele items. 

Waarom opruimen per soort zo handig is? Het grootste voordeel is dat je een heel duidelijk overzicht krijgt van het aantal spullen dat je hebt van een bepaalde soort. Misschien kom je er zo wel achter dat je meer dan genoeg scharen hebt (om maar iets te noemen), terwijl je altijd moet zoeken achter een schaar omdat ze overal door het huis verspreid liggen maar nooit daar waar je ze nodig hebt.




Nu je de verschillende categorieën kent, gaan we een stapje verder. Want, de volgende vraag die jij je wellicht stelt is: “Maar met welke categorie moet ik dan beginnen met opruimen?”. Goede vraag! 
Het beste (en blijvende) resultaat krijg je, wanneer je je spullen in deze volgorde opruimt:

  1. Kleding
  2. Boeken
  3. Administratie
  4. Komono (= allerlei)
  5. Sentimentele items. 
Deze volgorde is niet zomaar bedacht, maar vertrekt vanuit het idee dat je gaat beginnen van makkelijk naar moeilijk. Kleding is een categorie die de meeste mensen relatief makkelijk vinden, vandaar dat je daarmee gaat starten. Je draagt het elke dag, je weet meestal wel hoe de kledingstukken je doen voelen, of ze goed zitten of niet. 

Boeken is voor sommige mensen al wat lastiger, zeker als je een grote boekenfan bent zoals ik! 
(Het zal geen verrassing zijn dat mijn meest life-changing boek "Opgeruimd" van Marie Kondo is zeker?)

De derde categorie, administratie, is iets waar veel mensen een hekel aan hebben. Misschien jij ook wel. Resultaat? Je blijft het uitstellen om je paperassen te tacklen, en daardoor blijft de berg papieren alleen maar groeien. 

De vierde categorie is de grootste van allemaal: hier valt eigenlijk de rest van je huis onder. Omdat deze categorie zoveel items omvat, ga je ze indelen in kleinere categorieën. Denk aan de badkamer, de keuken, hobby- en sportgerief, speelgoed, enz.). 

Als laatste categorie ben je aangekomen bij de sentimentele items. Deze staat bewust als laatste in de rij omdat deze logischerwijze de moeilijkste is om beslissingen over te nemen. Maar omdat je door alle vorige categorieën bent gegaan en tegen dit moment al duizenden beslissingen hebt genomen, wordt het wel gemakkelijker om te weten wat je wil houden en wat je wil loslaten.

Hoe je dat concreet gaan aanpakken, ontdek je in de volgende stap.




Nu kan het echte werk beginnen! Het opruimen zelf. En dat begint met: alle spullen uit één categorie verzamelen op één plaats in je huis.

  Say what?!  

Yes, je leest het goed. Begin met de eerste categorie, je kleding, en verzamel alles, maar dan ook alles, op één plaats, bijvoorbeeld op je bed. Neem een wasmand, en loop door alle kamers in je huis en verzamel alle kledingstukken die je tegenkomt (behalve de vuile was).
Warning! Begin hier niet aan als je maar een uurtje tijd hebt, maar trek op zijn minst een blok van 4 uur uit.

Alles op één stapel zien liggen kan heel confronterend zijn. Het zet de zin “Ik heb niks om aan te doen” net even in een ander daglicht hihi. Maar dat is net wat we willen. Net even uit je comfortzone komen. Maar elke stap die je neemt in de KonMari Methode® , is er voor een reden. Het grote voordeel van alles op een stapel verzamelen, is dat je ziet hoeveel items je van een bepaalde soort hebt. Dit zou je veel minder snel ontdekken als je per ruimte opruimt.

Heb je alle kleding bij elkaar gesprokkeld? Goed!
Dan is het tijd om te beslissen welke stukken je wil houden, en van welke stukken je afscheid neemt. Daar gaat stap 5 over.




Als je de eerste shock hebt overleefd om al je spullen op één plek te zien, is het tijd om te beslissen wat je in je leven wil houden en wat niet meer in je leven past. 

Dit ga je doen vanuit je gevoel. Stel jezelf de volgende vraag: “Does it spark joy?” oftewel “Word ik hier blij van?”. Het maakt niet uit of je dit hardop zegt, of in je hoofd. Je krijgt altijd een antwoord van je lichaam. Als je ergens gelukkig van wordt, ga je glimlachen, je ogen stralen, je krijgt een uplifting gevoel. Houden dus! 
Als je je daarentegen sloom voelt, of eerder triestig of onverschillig, dan doet het item niet veel voor je en kan je het loslaten in dankbaarheid.

Als je momenten hebt waarop je twijfelt (en die gaan er zeker zijn), laat de moed niet zakken. Op die momenten denk je terug aan jouw droombeeld. Je hebt in stap 1 bepaald hoe jouw ideale woning aanvoelt en eruit ziet. Stap even terug in die visie. Neem dan terug het item vast waar je over twijfelde, en voel opnieuw. Word je er blij van?




Proficiat! 

Als laatste stap dien je al jouw bezittingen waar je uiteindelijk happy van wordt, een mooi plekje in je kast te geven. Dit ga je doen door zoveel mogelijk staand op te bergen. En ja, dat geldt ook voor kleding. 

Door je spullen zoveel mogelijk staand op te bergen, ga je de ruimte in je kasten en lades zo goed mogelijk benutten.
Een ander voordeel is dat het heel handig is om in één oogopslag te zien wat je hebt. Zie het als een helicopterview over je kast of lade. Geen stapels meer waarbij het onderste item vergeten wordt omdat je er gewoon overheen kijkt.

En vooral, geniet van je harde werk hé!

  Recap!  





Heb je nieuwe inzichten gekregen na het lezen van dit artikel?
Laat het me weten door een reactie achter te laten onder dit blog!



Veel liefs
Jouw persoonlijke KonMari Opruim Consultant


Ik help solo-onderneemsters meer tijd, geld en energie overhouden op het einde van de maand door hun huis en werkplek te organiseren en te vereenvoudigen. Klaar voor een leven en bedrijf vol joy? 
Je bent van harte welkom in de besloten Helder Huis Facebook groep!



0 Comments

Leave a Comment