zo ruim je cadeaus op waar je niet blij van wordt


Zo ruim je cadeaus op waar je niet blij van wordt, op een manier dat je er respectvol afstand van doet. Zonder je schuldig te voelen naar de persoon die het cadeau voor je kocht.


Het onderwerp van dit blog is een vraag die binnenkomt van Nathalie en ik ben zeker dat ze niet de enige is die hiermee worstelt. Ze vraagt het volgende: 

Dorien, heb je een tip?
Ik krijg van klanten soms heel kostbare cadeaus.
Zoals enkele beelden met een speciale betekenis van een kunstenaar .
Kei lief natuurlijk, maar waar laat ik het?
Nu zitten ze in de bijgeleverde doos in een kastje...
Ik vind het zo ondankbaar aanvoelen. En tegelijk hoef ik ze niet in m'n woonkamer.
Wat doe je met zulke spullen?


Ik herken het maar al te goed. Dat is inderdaad niet altijd makkelijk. Wie heeft er nog zulke cadeaus in een kast staan? Dat hebben we allemaal. 

Een vaas/bloempot met bloemen, een herinnering aan een babyborrel bv. kaarsje of sleutelhanger, een pen die je ergens kreeg, kleding die je cadeau kreeg maar die niet jouw stijl is, een huwelijks- of verjaardagscadeau, … noem maar op. Vaak belanden deze spullen ergens in een kast omdat ze niet helemaal bij je passen of omdat je niet weet wat je ermee moet aanvangen.
 
Iemand die belangrijk voor je is (en waar jij belangrijk voor bent) heeft kostbare tijd, moeite en geld gestoken om het cadeau voor jou te zoeken. Het drukt liefde en aandacht uit. 
Dit soort spullen vallen voor mij in de moeilijkste categorie, nl. sentimentele items. Deze houden we tijdens het opruimen tot het allerlaatste. Als je eerst de makkelijkere categorieën opruimt (zoals kleding, boeken en administratie), heb je tegen de tijd dat je bij sentimentele spullen aankomt al duizenden beslissingen genomen, wat het makkelijker maakt om ook over spullen met herinneringen te beslissen of je ze wil houden of niet.

Terug naar Nathalie.
Het is natuurlijk super lief van je klanten dat ze jou bedanken met een cadeau!
Zij hebben er liefde, moeite, tijd en geld in gestoken om het te selecteren (althans, dat nemen we aan ;-)). 

Tussen de regels door lees ik dat je niet blij wordt van het cadeau. Het is gewoon niet jouw smaak. Anders zou het niet in een doos in een kast verstopt zitten. Dus eigenlijk is je vraag niet zozeer; hou ik het of niet? Maar wel: 
Goed nieuws, want aan de hand van de volgende tips kan je bepalen wat je ermee wil doen. 
Ik nodig je uit om er eens op deze manier naar te kijken:

  • Een cadeau heeft zijn dienst gedaan zodra het van de ene persoon aan de andere wordt gegeven. Op dat moment heeft het zijn taak vervuld. Het eigenlijke doel van een cadeau is dat het ontvangen wordt. Het is een manier om iemand haar gevoel uit te drukken. Nadien is het aan de ontvanger (jij) om te beslissen wat je er mee doet.

  • Word je er blij van? Vind je het super mooi? Past het helemaal bij jou? 
    Top! Hou het, gebruik het, draag het, stal het uit.

  • Word je er niet blij van; dan is het ook ok om het item in dankbaarheid los te laten. De nadruk ligt hier op dankbaarheid. Bedank het cadeau voor het plezier dat het je heeft gegeven bij het ontvangen. Voor de dankbaarheid en appreciatie die jouw klanten hebben geuit richting jou. 

Natuurlijk zou het ideaal zijn als je de beelden met plezier zou kunnen gebruiken, maar jouw vroegere klanten die het cadeau gaven, willen waarschijnlijk niet dat je de beelden gaat uitstallen uit plichtsgevoel. Of dat je het in de doos in de kast verstopt zonder het te gebruiken en je elke keer schuldig te voelen als je het in de kast ziet staan. Ook de kunstenaar zou dat niet leuk vinden denk ik :-).
Als je de beelden doneert, verkoopt of weggeeft, doe je dat dus ook een beetje voor de gevers en de kunstenaar.

Weet dat de herinneringen niet zozeer in het cadeau zelf liggen, en wel in je gedachten en je hart.
Nadat mijn eigen leven en spullen drastisch door de joy check barometer gingen, ben ik heel selectief geworden in welke dingen (en mensen) ik in mijn leven toelaat.

Bv. voor mijn verjaardag vraag ik aan mijn familie en vrienden om me belevingen cadeau te doen, eerder dan spullen. Of ik geef letterlijk een wensenlijstje door van spullen die ik graag zou willen kopen, maar waar ik zelf niet altijd geld aan wil geven bijvoorbeeld. Dit wensenlijstje vul ik doorheen het jaar aan als ik ergens aan denk. Dat hou ik gewoon bij in Google Keep of de notities app van je telefoon. Op die manier hoeven zij hun hoofd niet te breken over waar ze me plezier mee kunnen doen, en hebben ze die stress al niet. En het leuke is dat ze weten dat ze iets geven waar ik super blij mee ga zijn! Win-win.

Ook probeer ik zelf zoveel mogelijk belevingen cadeau te doen in plaats van spullen. Mensen onthouden vaak eerder een leuke uitstap, een etentje, een concert, …  dan spullen die ergens in een kast belanden.
Als ik iemand een cadeau geef, zeg ik er meestal ook gewoon bij dat als ze het maar niks vinden, dat ze het mogen wegdoen, weggeven of wat dan ook. Dat ze me daar niet mee kwetsen.

Het besef dat de appreciatie of de gelukswensen niet zozeer in het cadeau zelf liggen, en wel in de gedachten en het hart, helpt mij om afstand te doen van cadeaus waar ik zelf niet happy van word.

Hopelijk helpt dit jou ook om te beslissen wat je met cadeaus doet waar je niet zo blij van wordt.

Je hebt toestemming om te kiezen wat voor jou joy sparkt en je enkel met die spullen te omringen!


  Recap!  Zet nu jouw eerste stappen richting een leven vol joy en ruimte. 

Download hieronder mijn gratis e-boek met 63 mini opruim hacks
Kies er 3 die jou nu aanspreken en ervaar het plezier van minder.

Heb je zelf een opruimvraag die je beantwoord wil zien in dit blog? Mail ze naar dorien@helderhuis.be.

Coose joy, always.
Liefs, Dorien
Heb je nieuwe inzichten gekregen na het lezen van dit artikel?
Je maakt me blij door een reactie achter te laten onder dit blog!

Veel liefs
Jouw persoonlijke KonMari Opruim Consultant


Ik help solo-onderneemsters meer tijd, geld en energie overhouden op het einde van de maand door hun huis en werkplek te organiseren en te vereenvoudigen. Klaar voor een leven en bedrijf vol joy? 
Je bent van harte welkom in de besloten Helder Huis Facebook groep!0 Comments

Leave a Comment